четвер, 8 листопада 2018 р.

Інтернет речей, що це?

За своєю суттю інтернет речей (Internet Of Things, IOT) —   це концепція. Сформована і озвучена вона була ще в 1999 році. Тоді розробник концепту Кевін Ештон пропонував просунути його для управління логістичними ланцюгами в корпорації Procter & Gamble. Передбачалося встановити безліч радіочастотних міток для зв'язку електроніки та систем між собою. У загальному сенсі IOT являє собою концепцію простору, в якому поєднані предмети аналогового і цифрового простору для полегшення роботи виробництва або життя користувачу.
Концепція Інтернет речей
"Інтернет речей" передбачає взаємопов'язані автоматизовані процеси, які будуть відбуватися в вашому домі (або на роботі). Автоматизацією на початку двохтисячних неможливо було когось здивувати. Але об'єднання в одну систему всіх домашніх пристроїв, незалежно від їх спеціалізації, звучало багатообіцяюче. Популярність концепту почала зростати, але піком розвитку аналітики вважають період 2008-2009 років. Тоді кількість підключаються до мережі гаджетів за даними корпорації Cisco перевищила чисельність населення всієї планети.
Для нас саме словосполучення "інтернет речей" може звучати дико. Воно здається безглуздим, тому що є дослівним перекладом англомовного "Internet of Things", яке якраз звучить адекватно. Щоб почати правильно сприймати термін, необхідно усвідомити, що він відноситься не до якихось певних гаджетам. Чи не до речей, а саме до мережі, яка їх під собою об'єднує. Говорячи "інтернет речей", ми маємо на увазі цілу глобальну домашню або робочу систему, де ці речі переплітаються і зв'язуються між собою в віртуальному просторі.
Девайси інтернету речей
Технологій та пристроїв, які можуть увійти в ваш персональний інтернет речей безліч. Серед них:

  • розважальні відео і аудіо системи;
  • пристрої для забезпечення безпеки;
  • датчики (температури, вологості, руху);
  • домашні роботизовані і просто електронні асистенти;
  • предмети розумної побутової техніки (дрібної і крупної);
  • і багато інших пристроїв аж до розумних подушок.
Девайси інтернету речей
В вашу персональну систему може увійти абсолютно все, що ви прив'яже. При цьому плутатися з купою додатків і девайсів (а для кожного сьогодні зазвичай надається окреме мобільне) не обов'язково, адже для управління розумним будинком вже розроблено безліч додаткових пристроїв, які об'єднують під собою інші гаджети. І ці додаткові пристрої також будуть входити в ваш інтернет речей. Використовувані технології Основних технологій, безпосередньо пов'язаних з IOT, виділяється дві: 

  • БСС(бездротова сенсорна мережа). 
  • RFID(радіочастотна ідентифікація). 

БСС є мережею, де датчики зв'язуються один з одним за допомогою одного радіочастотного каналу. А RFID   — метод ідентифікації об'єктів, при якому дані зчитуються за допомогою радіочастотних сигналів. 
Недоліки концепції інтернету речей 
З самого початку популяризації концепту інтернету речей, до нього активно чіплялися. Ще в 2008 році концепція турбувала Національна розвідувальна рада США, який вважає технологію потенційно руйнівною. Передбачалося, що інтернет речей може вдарити по інформаційної безпеки. Але на сьогоднішній день головна проблема концепту аж ніяк не в цьому, а в роз'єднаності.
Поки інтернет речей не прийшов до єдиних стандартів. Розумних девайсів багато, з кожним роком стає ще більше. А ось єдиних систем управління ними набагато менше. І жодна з них не підтримує абсолютно всі пристрої. Однак, дірки концепції поступово закриваються. А користі від неї виходить більше, ніж шкоди.

Немає коментарів:

Дописати коментар