понеділок, 11 січня 2021 р.

Що таке інтернет речей?

 Інтернет речей (Internet of Things) − єдина мережа, що об’єднує техніку, якою ми користуємося щодня, та віртуальний світ. Технологія не лише дозволяє віддалено керувати різними приладами, а й пов’язує їх між собою. Обмінюючись даними, речі починають «спілкуватися» один з одним.

Наприклад, уже скоро кожен зможе розпочинати приготування свого обіду в мікрохвильовці, перебуваючи ще на парах, або регулювати температурний режим у квартирі, сидячи в кафе. За нашими спинами одні речі почнуть передавати іншим повідомлення − система відеоспоспереження побачить, що кіт розбив вазу, і відправить пилосос прибирати наслідки. Не виключено, що колись ваша духовка надішле духовці вашого друга фото гарячої вечері, а та її лайкне.

Реклама

Як виник інтернет речей

  • 1926 рік − Нікола Тесла сказав, що в майбутньому радіо перетвориться на «великий мозок», усі речі стануть частиною єдиного цілого, а технологічні машини будуть поміщатися в кишені.
  • 1990 рік − випускник MIT і один з авторів протоколу TCP/IP Джон Ромкі створив першу у світі інтернет-річ – він підключив до Інтернету свій тостер.
  • 1999 рік − Кевін Ештон вводить в обіг термін «інтернет речей».
  • 2008 рік − відбувся перехід від інтернету людей до інтернету речей − кількість підключених до мережі предметів перевищила кількість осіб.
  • 2014 рік − ринок рішень у галузі інтернету речей (1,9 трлн $) перевищує обсяг ВВП однієї з найбільш динамічних економік світу − Індії (1,87 трлн $).

Які інтернет-речі вже існують

Фітнес-трекери

nikeМрія будь-якого гіка ЗОЖ і маньяка качалки. Відстежують фізичну активність, підраховують кількість спожитих калорій, аналізують режими сну. На основі отриманих даних рекомендують, як вдосконалити фізичну форму та покращити загальне самопочуття.

Розумний годинник

годинникДевайс із арсеналу Джеймса Бонда. Приймає та відправляє кореспондецію, може слугувати в якості телефона й фітнес-трекера, аналізувати вхідні повідомлення та пропонувати, як на них можна відповісти.

Розумний музичний плеєр

prismПлеєр взаємодіє із глобальними аудіотеками Deezer і SoundCloud, а також плейлистами свого власника. Вміє підбирати музику в залежності від його вподобань і періоду доби. Плеєр аналізує все, що ви слухаєте, пропонує ознайомитися зі схожими треками чи виконавцями і робить це окремо для кожного користувача, який до нього підключається. Тільки уявіть вечірку, на якій музика подобається всім!

Розумний будинок

дімСистеми, що повністю аналізують та оптимізують процес управління вашим житловим простором.

Petcube

PetcubeМабуть, найбільш мімішний девайс із інтернету речей. До того ж створений українцями. Це − домашній робот, що дозволяє спостерігати за домашніми улюбленцями та гратися з ними, поки нікого немає вдома. На конкурсі стартапів Europas проект був визнаний кращою hardware-розробкою 2014 року.

Що на нас чекає?

Готуйтеся до того, що з кожним днем кількість підключених до інтернету речей зростатиме в геометричній прогресії. Є ймовірність, що все завершиться армагедоном, роботи підкорять людство і використовуватимуть нас як біологічні контейнери. Коли? Ну через 80-100 років.Ми наврядчи доживемо до того дня, тому можна не хвилюватись і пожити для власного задоволення – тестувати гаджети, радіти новинкам та за їх допомогою робити своє життя більш приємним і комфортним.

Немає коментарів:

Дописати коментар