вівторок, 19 березня 2019 р.

Чохол GPhone зможе робити аналіз крові на глюкозу

Що спільного у камер, диктофонів і музичних програвачів? Нам більше не потрібно носити їх окремо, тому що вони вже вбудовані в наші смартфони. Скоро і діабетики зможуть додати в цей список корисний пристрій для вимірювання рівня глюкози: дослідники з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго створюють телефонний чохол, здатний зробити аналіз вашої крові.

Прототип назвали GPhone. Він був видрукуваний на 3D-принтері. Працює від батареї смартфона, на який надівається. На одному краю чохла розташований змінний сенсор, пов'язаний з друкованою системною платою. Додатково до чохла кріпиться знімний стилус, на кінці якого встановлюється одноразовий кулька-пелетів. Щоб отримати потрібні дані, користувач дістає стилус, стосується стороною з пелет сенсора, тим самим заряджає його. Потім на пеллет додається зразок крові. Ензим всередині нього реагує на рівень глюкози і генерує електричний сигнал. Цей сигнал приймають електроди на сенсорі. Чим вище рівень глюкози, тим сильніше сигнал.
Потім сенсор передає дані по Bluetooth на смартфон. Отримані дані відображаються на кастомними додатку для операційної системи Android. Інформацію можна збирати, щоб відстежувати зміни, а потім ділитися ними зі своїм лікуючим лікарем. весь тест займає всього 20 секунд. Як тільки все завершується, одноразовий пелет викидається, а сенсор деактивується в процесі.
Чохол GPhone робить аналіз крові на глюкозу
Технологія поки знаходиться на стадії концепту. Створюється чохол GPhone компанією дослідників, на чолі якої стоять професора Патрік Мерсер і Джозеф Вонг. Вони описали свою технологію і опублікували дослідження в журналі "Біосенсори і біоелектроніка". Зараз на один тест необхідно близько 12 крапель крові, але розробники працюють над скороченням цієї кількості.
Розробники повідомляють, що одноразові пелети для стилуса будуть обходитися не дорожче листка паперу, який використовується для проведення традиційного тесту. Також вони розраховують, що в майбутньому така технологія буде вбудовуватися безпосередньо в смартфони.

Немає коментарів:

Дописати коментар